1. Magasin
  2. Campingtips
  3. Fricamping under vintern

Fricamping under vintern

, 17 jun 2021, Lästid: 6 min
Lästid: 6 min
articleImage

Ibland kan det kan låta lite som det är farligt att fricampa under vintern. Men det är alltid bättre att vara förberedd på det värsta och hoppas att man aldrig behöver använda utrustningen.

Den stora skillnaden mellan fricamping under vintern jämfört med sommaren är

  • Behov av värme, alltså förbrukningen av gasol
  • Ladda batterier via solceller blir svårare p g a färre soltimmar
  • Djup snö på platsen där man fricampade med husbilen under sommaren
  • Man upplever naturen på ett helt annat sätt som ger nya upplevelser
  • Oftast färre antal husbilar ute
Täcke
Även husbilen kan behöva ett värmande täcke

Värme

Kom ihåg att fylla gasolflaskorna då det går åt en hel del mer gasol under vintern än under sommaren framför allt för uppvärmning. 

Det är viktigt att tänka på hur man kommer åt att byta eller fylla gasolen och man får ha max två flaskor à 30 liter. Du kan byta gasolflaskor på t ex bensinstationer och campingplatser.

Under 2018 deltog vi i Kortvasan och Öppet spår och den första natten stod vi  vid startplatsen i Oxberg sedan på en grusplan i Mora. Det var mellan minus 20 och 30 grader kallt och mellan torsdag till måndag gjorde vi av med tre gasolflaskor.

Gasol

Om värmen försvinner i bilen har man bara gasolen som värmekälla. Se till att det finns extra filtar och varma kläder då husbilen snabbt blir utkyld utan värme.

Batterier

Ficklampor, pannlampor är också bra att ha. Batterier fungerar sämre i kyla, det har vi märkt speciellt då vi gjort videor.

Snö

Många gånger är det inte plogat till de där fina platserna som man gärna vill besöka. Då kan ett par snökedjor vara räddningen för att komma fram resterande bit på vägen dit man tänker sig.

Glöm inte spade och kanske sand. Det kan låta lite som det är farligt att fricampa under vintern. Men det är alltid bättre att vara förberedd på det värsta och hoppas att man aldrig behöver använda utrustningen än att bli stående i en backe mitt i skogen och inte komma loss.

Bra att ha med sig

  • Spade
  • Sand
  • Snökedjor
  • Reflexvästar

Vatten

Gråvatten

Viktigt att tänka på under vintern är också att inte alla platser där man kan tömma gråvatten samt wc är tillgängliga. Många gånger kan det lösa sig mot att man får betala lite så brukar man kunna få åka in på någon campingplats och tömma. Eller så letar man upp truckcenter eller liknande, där brukar det finnas tömningsmöjligheter.

Färskvatten

Tänk också på att det inte är lika enkelt att hitta platser för att fylla färskvatten, men vi har hittills inte blivit nekade när man frågat på en bensinstation. Viktigast är att alltid fråga först, kanske man kan köpa något samtidigt eller betala en slant för vattnet.

Toalett

Vi har investerat i två toakassetter vilket på ett enkelt löser problemet med en överfylld toakassett.

Toakasett
Hyr det perfekta campingfordonet för dig och påbörja din egen campingresa.
Hyr en husbilHyr en campervanHyr en husvagn

Var får jag fricampa?

Landskap

Det är lika viktigt under vintern som under sommaren är att ha koll på vad som gäller beträffande camping i naturen och var man får köra. Därför hänvisar vi alltid att tänka efter före och hålla koll på vad som gäller beträffande allemansrätten, terrängkörningslagen samt framför allt olika lokala bestämmelser. Lokala bestämmelser kan man hitta på respektive kommuns hemsida.

Landskap

Utdrag från Naturvårdsverkets hemsida gällande terrängkörning

Vad räknas som motordrivet fordon?

Det är förbjudet att köra med motordrivet fordon i terräng på barmark. Motordrivna fordon är alla slags fordon som drivs med motor till exempel bilar, motorcyklar, fyrhjulingar, mopeder, snöskotrar, traktorer och andra motorredskap. Det gäller även om dessa fordon drivs med el.

Vad menas med terräng?

All naturmark utanför vägar, till exempel skogsmark, kalfjäll, våtmarker, stränder, hedar, parker, åkrar och ängar räknas som terräng. Det gäller även stigar, vandringsleder, motionsspår och leder eller som skapats i terrängen vid till exempel skogsbruk. Det behövs inga förbudsskyltar för att förbudet mot terrängkörning ska gälla.

Kort sammanfattning vad man bör tänka på vid fricamping.

  • Allemansrätten inte ger rätt till terrängkörning av något slag, inte ens för husbilar och husvagnar.
  • Det finns inga bestämmelser om hur länge du kan ställa upp ditt motorfordon på samma plats.
  • Fråga alltid markägaren om lov innan du ställer upp din husvagn eller husbil i närheten av bostadshus, även om det bara är för en natt.
  • Det är förbjudet att köra med motordrivet fordon i terräng på barmark.
  • All naturmark utanför vägar räknas som terräng.
  • Lokala bestämmelser kan begränsa ovanstående.

Läs även vårt tidigare inlägg om vintercamping i MyCamper Magasin där vi ger tips om olika utrustningar, gasolflaskor, isoleringstäcken m.m. – allt för att man ska få en riktigt härlig upplevelse under vintern i husbilen.

Fricamping

Vi vill uppmana alla att våga åka husbil även vintertid och njuta av vinteraktiviteter som skidåkning utför eller på längden och skridskoåkning. Stanna en eller flera dagar på samma plats och ta med dig ditt skräp när du åker. Att fricampa är frihet. Frihet under ansvar.


Carina Ekroos och Håkan Söderman hälsar välkomna till husbilen och compact living på hjul.

Detta inlägg är skrivet av och i samarbete med Håkan och Carina som driver bloggen Husbilsresor och äventyr. Du hittar deras blog här.

Hyr det perfekta campingfordonet för dig och påbörja din egen campingresa.
Hyr en husbilHyr en campervanHyr en husvagn