1. Magasin
  2. Campingtips
  3. Ta fram husbilen eller husvagnen från vinterförvaringen – dags att vårstäda!

Ta fram husbilen eller husvagnen från vinterförvaringen – dags att vårstäda!

, 22 mar 2022, Lästid: 8 min
Lästid: 8 min
articleImage

När vårsolen tittar fram och snön smälter undan kan det äntligen vara dags att ta fram husbilen eller husvagnen från vinterförvaringen. Här hittar du tips på vad du ska tänka på när du gör ditt campingfordon redo för säsongen. 

Dags att väcka husbilen eller husvagnen från vintervilan

Tillhör du dem som ställer undan husbilen eller husvagnen under årets kallaste månader? Oavsett om du förvarar ditt fordon inomhus eller utomhus ser du säkert fram emot våren, när det är dags att borsta bort dammet och göra fordonet klart för vägarna.

Minns du kanske hur du tog hand om husbilen eller husvagnen innan du ställde av den för vinterförvaring? Annars kan du gärna friska upp ditt minne genom att läsa på om vinterförvaring av husbil eller husvagn. Nu, när det dags att rulla ut från vinterförvaringen, kan du börja med att göra fordonet körklart igen:

  • Om du har en husbil: Ställ på den igen så att trafikförsäkringen gäller.
  • Kontrollera om du behöver tanka bränsle (diesel eller bensin).
  • Om du kopplat ur batterierna: Koppla in dem igen.
  • Om du tagit ut gasoltuberna: Ställ tillbaka dem i campingfordonet och koppla in dem.
  • Stäng kylskåp och andra luckor som varit öppna under vintern. 
Bilväg omgiven av grönska
Vårens äventyr väntar

Se över husbilens/husvagnens kondition

Efter en hel vinter när husbilen eller husvagnen varit stillastående är det lämpligt att se över dess kondition. Vissa saker kan du göra själv, och andra saker kan du eventuellt behöva hjälp med från en verkstad. 

Översyn och kontroller du kan göra själv

Till att börja med kan du se över fordonet på egen hand. Här är några saker att gå igenom:

  • Undersök fordonet för att se om du kan hitta problem som uppstått, såsom skador av möss, vattenläckor eller mögel.
  • Kontrollera däcktryck och däckens mönsterdjup (se nedan).
  • Se över gasolutrustningen, så att slangar och rör sitter som de ska och att inget verkar slitet.
  • Testa att fordonets belysning fungerar, såsom blinkers och bromsljus.
  • Kolla om du behöver fylla på olika vätskor: Adblue, olja, spolarvätska, kylarvätska och kemvätska för toakassett.

Däcktryck

Vilket däcktryck som är rätt för dina däck beror på vilka däck du har, vad husbilen väger och hur vikten är fördelad mellan fram- och bakaxel. När du har dessa uppgifter kan du använda en däcktryckstabell (ringtryckstabell), som du får av din däckhandlare, för att veta vilket tryck som är lagom. Ett annat alternativ, om du inte är lika noggrann, är att fylla däckens tillåtna maxtryck i bakhjulen och husbilsbyggarens rekommendation i framhjulen. Du kan själv kontrollera och anpassa däcktrycket på en bensinstation. 

Mönsterdjup på däck

Vid sommarväglag ska däck ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm, men djupet får gärna vara minst 3 mm för att ge bra friktion vid fuktig vägbana. Vid vinterväglag gäller något olika regler i de olika nordiska länderna.

Regler vid vinterväglag i Sverige

Vid vinterväglag i Sverige ska fordonet ha vinterdäck eller likvärdig utrustning från 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Om din husbil väger max 3,5 ton ska mönsterdjupet vara minst 3 mm, och om den väger mer måste mönsterdjupet vara minst 5 mm. Kravet på vinterdäck gäller även släpvagnar som dras av fordon med en totalvikt på högst 3,5 ton.

Regler vid vinterväglag i Norge

I Norge gäller för fordon upp till 3,5 ton, samt för husbilar på upp till 7,5 ton, krav på vinterdäck med minst 3 mm mönsterdjup mellan den 1 november och den första söndagen efter påsk. För Nordland, Troms och Finnmark krävs 3 mm mönsterdjup mellan 16 oktober och 30 april. Kravet på vinterdäck gäller även släpvagnar med en maximal totalvikt på 3,5 ton. 

Regler vid vinterväglag i Finland

I Finland ska vinterdäck användas från början av november till slutet av mars om vädret eller väglaget förutsätter det. Vinterdäck ska användas på personbilar med en vikt på max 3,5 ton och mönsterdjupet ska vara minst 3 mm. Kravet på vinterdäck gäller även för släpvagnar med en maximal totalvikt på 3,5 ton. 

Däck på husbil, i vintermiljö

Besiktning och kontroller på verkstan

Se över om ditt campingfordon behöver genomgå besiktning. Tänk på att gasolkontroll inte längre ingår i den obligatoriska besiktningen av husbil och husvagn. För att vara säker på att gasolutrustningen är säker och fungerar som den ska måste du alltså själv boka in, och betala extra för, gasolkontroll. Vid en gasolkontroll går verkstaden noggrant igenom gasolutrustningen, och därefter görs en täthetskontroll. 

Vårstäda husbilen/husvagnen

Efter en lång vinter när husbilen eller husvagnen inte har använts kan det hända att fordonet känns instängt eller att luften är lite unken. Då känns det oftast fräscht med en rejäl vårstädning. Dessutom är det smidigt att passa på att göra en extra ordentlig städning just nu, när du kanske inte har så mycket prylar i fordonet.

  • Skaka madrasser, täcken, kuddar, filtar och andra textilier ute i friska luften.
  • Dammsug överallt, även under sängar och på andra ställen där det i vanliga fall kan vara svårt att komma åt.
  • Våttorka bord, skåp och andra ytor.
  • Städa kök och badrum noggrant.
Välstädat badrum i en husbil

Tvätta husbilen/husvagnen

Våren är också ett perfekt tillfälle att tvätta husbilen eller husvagnen utvändigt. När du tvättar en husbil eller husvagn måste du dock tänka på att vara försiktig på ett annat sätt än när du tvättar en vanlig bil. Campingfordon kan vara limmade med medel som inte tål starka lösningsmedel, och du ska därför använda de medel som är specifikt avsedda för husbilar och husvagnar. Om du använder högtryckstvätt måste du göra det med försiktighet, och undvika att spruta för nära eller mot ventilationsgaller och skarvar.

Eftersom campingfordon kan vara högre än vanliga bilar måste du också hitta lämplig plats för tvätten. Du kan tvätta på vissa campingar, men också på vissa biltvättar som har platser med extra högt i tak. Att tvätta på garageuppfarten hemma är däremot inte lämpligt eftersom rengöringsmedlen kan skada miljön. Här kan du läsa ännu mer om städning och tvätt av husbilar och husvagnar

En person tvättar en husbil med trasa och tvättmedel

Gör husbilen eller husvagnen redo för vårens första resa

När din husbil eller husvagn känns ren och vårfin är det dags att göra den klar för årets första resa – oavsett om du planerar att ge dig av själv eller hyra ut ditt fordon. Här är vad du behöver göra för att vara redo:

  • Fyll upp färskvattentanken med färskvatten.
  • Om du har varmvattenberedare: Fyll upp denna genom att sätta på beredaren och vattnet, och öppna kranarna. 
  • Kontrollera att det finns gasol, eller fyll gasoltuberna.
  • Häll i lite kemvätska i toakassetten för att minska lukt.
  • Kontrollera att varningstriangel och reflexväst finns på lämpligt ställe.
  • Om du ska hyra ut fordonet: Gå igenom din utrustningslista så att du vet att allt finns och fungerar som det ska.
  • Fyll eventuellt på annat som du vill ha i campingfordonet, såsom exempelvis diskmedel, rengöringsmedel, soppåsar eller andra basvaror.

Om du planerar att hyra ut din husbil eller husvagn kan du läsa ännu mer här om hur du blir en topputhyrare hos MyCamper, och hur du lyckas med din första incheckning.

En man känner på gasoltuberna i en husbil
Glöm inte att kontrollera hur mycket gasol det finns kvar, innan du ger dig av eller hyr ut

Ge dig ut på resa – eller passa på att hyra ut!

Kanske vill du ge dig ut på en tidig resa själv och njuta av den första vårsolen. Om du har andra planer – passa på att hyra ut din husbil eller husvagn! Nu när fordonet är städat och tvättat har du ett perfekt tillfälle att ta nya foton. Registrera ditt fordon för uthyrning hos MyCamper.com eller uppdatera och aktivera din annons!

Slingrande bilväg längs havet, omgiven av grönska